Πέντε περιπτώσεις που καθιστούν επιβεβλημένη την αλλαγή καριέρας

Συντάκτης: Flowmagazine

Κάθε αλλαγή στη ζωή μας, ιδίως στον επαγγελματικό τομέα, απειλεί να μας ξεβολέψει και θεωρείται, ίσως όχι άδικα, κίνηση υψηλού ρίσκου. Πολλοί σκέφτονται ότι είναι προτιμότερη μια μισητή δουλειά από το να βρεθούν στην ανασφαλή διαδικασία της αναζήτησης ενός άλλου δρόμου και φοβούνται να κάνουν αυτό το βήμα. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις στις οποίες αξίζει να επιδιώξει κανείς αλλαγή καριέρας, αν επιθυμεί να είναι ευτυχισμένος και υγιής.

Ποιές είναι αυτές; Οι πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες πέντε περιπτώσεις.

  1. Μειωμένη απόδοση

Αν παρατηρείς ότι δεν έχεις ικανοποιητική απόδοση στην εργασία σου ή ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς σου δεν ανταποκρίνεται πια στα υψηλά ποιοτικά κριτήρια που έχεις θέσει στον εαυτό σου, αυτό σημαίνει ότι δεν αφοσιώνεσαι ολόψυχα σε ό,τι κάνεις. Η εικόνα σου ως επαγγελματία πλήττεται, επηρεάζοντας την ψυχολογία σου και την αυτοσυγκέντρωσή σου και δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ματαίωσης.

Η πτώση της παραγωγικότητας και της ποιότητας είναι πιθανό να οφείλονται σε υπερκόπωση ή εργασιακή εξουθένωση. Για να βεβαιωθείς, επιδίωξε επειγόντως να ξεκουραστείς και να ανακτήσεις τις πνευματικές και σωματικές σου δυνάμεις. Αν, ωστόσο, η ανανεωμένη επιστροφή στην εργασία σου δεν συνοδευτεί από βελτίωση των αποτελεσμάτων της δουλειάς σου, τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το επάγγελμά σου δεν σε κινητοποιεί πλέον αρκετά, ώστε να αποδίδεις με τον επιθυμητό τρόπο.

  1. Περισσότερο άγχος, λιγότερη ευχαρίστηση

Η μειωμένη ικανοποίηση που αντλούμε από το επάγγελμά μας φαίνεται από το άγχος και την απογοήτευση που μας κατακλύζουν κάθε Κυριακή βράδυ μόλις συνειδητοποιούμε ότι η προσωρινή ανάπαυλα έλαβε τέλος και την επόμενη ημέρα θα πρέπει να επιστρέψουμε στην εργασία μας. Όσο κουρασμένοι και αν είμαστε, αν το επάγγελμά μας μας γεμίζει, νιώθουμε χαρά που θα επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας.

Ενδέχεται η έλλειψη χαράς να οφείλεται όχι στην εργασία καθ’ εαυτήν, αλλά σε πρόσωπα του εργασιακού περιβάλλοντος, όπως έναν δύσκολο προϊστάμενο ή έναν αγενή συνάδελφο. Άλλοτε υπεύθυνες είναι οι συνθἠκες εργασίας, π.χ. μπορεί ο εργασιακός χώρος να μη διαθέτει φυσικό φωτισμό και επαρκή αερισμό. Οι παράγοντες αυτοί λειτουργούν ὐπουλα και σωρευτικά, απομυζώντας την καλή διάθεση και τη θετική ενέργεια. Σε αυτήν την περίπτωση, επιδίωξε να αλλάξεις ό,τι σε ενοχλεί. Αν, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθείς να μη βρίσκεις κανένα ενδιαφέρον σε αυτό που κάνεις, αν συνεχίζεις να μην αντλείς από την εργασία σου την ικανοποίηση ότι είσαι χρήσιμος και δημιουργικός, αν νιώθεις ακόμη να σε πνίγει σαν θηλιά και δεν βλέπεις την ώρα να φύγεις από τον εργασιακό σου χώρο, τότε πρέπει να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο να έχεις επιλέξει λάθος επάγγελμα.

  1. Επαγγελματική στασιμότητα

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαπιστώνουμε ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας και την ικανοποιητική επαγγελματική απόδοσή μας, δεν λαμβάνουμε την αναγνώριση που μας αξίζει, μένουμε στάσιμοι και δεν μας δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε και άλλες πλευρές των ικανοτήτων μας. Το μυαλό μας επεξεργάζεται διαρκώς νέα σχέδια και προτάσεις, αλλά μάταια προσπαθούμε να κινήσουμε το ενδιαφέρον των προϊσταμένων μας, που δεν δείχνουν να εμπνέονται από το καινοτόμο πνεύμα μας.

Αν νιώθεις ότι οι προσπάθειές σου για επαγγελματική ανέλιξη πέφτουν στο κενό, αν οι φιλοδοξίες σου δεν βρίσκουν ανταπόκριση, αν αισθάνεσαι πως έχει βαλτώσει, τότε εξάντλησε όλες τις δυνατότητες για να αλλάξεις το αρνητικό αυτό κλίμα. Δεν αποκλείεται να απευθύνεσαι σε λάθος πρόσωπο, οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι η στόχευση προς κάποιον που να μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με εσένα.

Στην περίπτωση αυτή, δεν φταίει το επάγγελμα που έχεις διαλέξει, αλλά η φιλοσοφία της εταιρείας στην οποία εργάζεσαι. Ίσως οι φιλοδοξίες σου να βρίσκονται πολύ πέρα από αυτό που μπορεί να σου προσφέρει ο εργοδότης σου και απλώς να χρειάζεται να αναζητήσεις τον χώρο και τις συνθήκες που θα σου επιτρέψουν να εξελιχθείς επαγγελματικά.

Εξέτασε, ωστόσο, και το ενδεχόμενο η εργασία που έχεις επιλέξει να προσφέρει έτσι και αλλιώς περιορισμένες ευκαιρίες για να υλοποιήσεις τους φιλόδοξους στόχους σου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ίσως πρέπει να ανοίξεις τους ορίζοντές σου και να αναζητήσεις έναν άλλο επαγγελματικό δρόμο που να παρέχει πιο πρόσφορο έδαφος για τα μεγαλόπνοα σχέδιά σου.

  1. Αλλαγή ενδιαφερόντων και προτεραιοτήτων

Στη διάρκεια του εργασιακού μας βίου ενδέχεται να ανακαλύψουμε πλευρές του εαυτού μας που αγνοούσαμε. Υπάρχουν άνθρωποι που η ενασχόλησή τους στον ελεύθερο χρόνο τους ή στη διάρκεια των διακοπών τους με κάποια καινούργια δραστηριότητα τους άνοιξε τον δρόμο για να ανακαλύψουν άγνωστες σε αυτούς ικανότητες και κρυφά ταλέντα, και να τα καλλιεργήσουν. Έτσι έχουν προκύψει επαγγελματικές ενασχολήσεις με αντικείμενα όπως η δημιουργική γραφή, η κατασκευή κοσμημάτων, η σχεδίαση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων κ.ά.

Οι ερασιτεχνικές αυτές ενασχολήσεις γίνονται στην πορεία επάγγελμα, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ανακαλύπτουν ότι μπορούν μέσω αυτών να συνδυάσουν τις δυνατότητες πραγμάτωσης του δημιουργικού εαυτού τους με ικανοποιητικές υλικές απολαβές. Συγχρόνως, βρίσκουν την ευκαιρία να αφήσουν πίσω τους μια αγχώδη καριέρα και να σχεδιάσουν τη ζωή τους σε άλλες βάσεις, όπου προτεραιότητα θα έχουν η οικογένειά τους, η υγεία τους και η αγάπη τους για αυτό που κάνουν.

Αν και εσύ διαθέτεις μια δεξιότητα ή κάποιο ταλέντο που έχεις καλλιεργήσει σε βαθμό που να μπορείς να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό, σκέψου μήπως ήλθε η στιγμή να στραφείς προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν, μάλιστα, νιώθεις ότι η παρούσα εργασία σου σου παίρνει περισσότερα από όσα σου δίνει, ψυχολογικά και συναισθηματικά, τότε αξίζει να επιδιώξεις μια αλλαγή καριέρας και να αφοσιωθείς σε κάτι που να σου χαρίζει πληρότητα.

Σίγουρα, δεν θα πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία: Συχνά οι αλλαγές αυτού του είδους, που αφορούν σε κάτι ριζικά διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε, θέλουν χρόνο και υπομονή για να αποδώσουν καρπούς. Μακροπρόθεσμα όμως αποδεικνύεται ότι άξιζε τον κόπο.

Αν, λοιπόν, επιθυμείς να ορίζεις εσύ την καριέρα σου και όχι εκείνη εσένα, αν θέλεις να εκφραστείς πιο δημιουργικά και με λιγότερο άγχος, τόλμησε να κάνεις αυτό το βήμα. Αυτά που χρειάζεσαι είναι υπομονή, αισιοδοξία, μαχητικότητα, καλή προετοιμασία και προνοητικότητα, για να αντιμετωπίσεις τις, οικονομικές κυρίως, δυσκολίες που συνοδεύουν κάθε νέο ξεκίνημα.

  1. Λάθος επιλογή, διαφορετικά ενδιαφέροντα

Αν και ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποδεικνύεται -εκ των υστέρων- μάθημα βαρύνουσας σημασίας, στο σχολείο θεωρείται ακόμη ως πάρεργο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι συνέπειες φαίνονται αργότερα, όταν προχωρούμε σε επαγγελματική επιλογή με λάθος κριτήρια ή βάσει λανθασμένων και/ή ανεπαρκών πληροφοριών.

Άλλοτε πάλι η τύχη μας φέρνει σε έναν επαγγελματικό δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε αναγκαστικά. Μπορεί στην πορεία να βρούμε ενδιαφέρον σε αυτόν, συχνότερα όμως συμβιβαζόμαστε με κάτι που ελάχιστα μας αρέσει και βολευόμαστε μοιρολατρικά στη μιζέρια μας.

Είτε έκανες εξαρχής λάθος επιλογή, είτε ανακάλυψες στην πορεία ότι το επάγγελμά σου δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχες, ένα είναι σίγουρο: Πρέπει οπωσδήποτε να διορθώσεις την κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Μην συμβιβαστείς με μια δουλειά που δεν σου αρέσει, με ένα επάγγελμα που οι απαιτήσεις του ισοδυναμούν για εσένα με “βασανιστήρια”. Απελευθερώσου από την εργασιακή φυλακή, όπου ο ίδιος έκλεισες τον εαυτό σου και αναζήτησε το επάγγελμα που ανταποκρίνεται στις βαθύτερες επιθυμίες και τα πραγματικά ενδιαφέροντά σου.

Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου, αναρωτήσου τι σου αρέσει να κάνεις, προσδιόρισε το επίπεδο των απαιτήσεων στις οποίες μπορείς να ανταποκριθείς, αναζήτησε έγκυρες πληροφορίες, και κάνε αλλαγή καριέρας.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…